France contre Finlande

Heips!

Tällä kertaa aattelin kirjotella tänne joistain semmosista asioista, jotka yllätti mut ku tulin tänne Ranskaan. Nämä asiat on mun omasta näkökulmasta, joten en tiedä miten muualla Ranskassa nämä menee. Oletan kuitenkin että nää asiat on aika tyypillisiä lähes kaikkialla Ranskassa ja varsinkin maaseudulla.


1. Tervehtiminen

Ranskassa ei koskaan halata, vaan aina, ihmisestä riippumatta, tervehditään ranskalaisella poskisuudelmalla (la bise). Koulussa kaikkia kavereita tervehditään näin joka päivä sekä kouluun tullessa, että koulusta lähtiessä.


2. Ruokailut

Ranskassa ruokailut on tärkeitä ja niiden pääideana on itse syömisen sijasta jutella ja käydä läpi päivän tapahtumia. Oon myös huomannut, että aina kun on vähänkään intensiivisempi keskustelu meneillään niin kaikki pöydässä lopettaa syömisen koko sen keskustelun ajaksi.
Lounaaseen ja päivälliseen kuuluu aina alku-, pää- ja jälkiruoka. Näin on myös kouluruokailussa. Täällä mun host-perheessä päivällinen on aina poikkeuksetta 19.00 ja ilta rakentuu sen ympärille.


3. Avoimuus

Kun on vähänkään pienemmässä kaupungissa/kylässä niin jokaista vastaantulijaa tulee tervehtiä ja usein on myös tapana sanoa muutama sana, vaikka vastaantulija ei olisikaan kovin tuttu.
Mikäli haluat tervehtiä kaveriasi, joka sattuu olemaan sillä hetkellä 20 muun henkilön kanssa, tulee jokaista henkilöä tervehtiä la bisellä, vaikka et tuntisi ketään muuta kuin sen yhden kaverin.


4. Ranskalaiset elää omassa maailmassaan

Toisin kun Suomessa, englannin kielen osaaminen ei todellakaan ole itsestäänselvyys. Suurin osa ranskalaisista nuorista ei puhu englantia lähes ollenkaan. Kaikki TV-sarjat on käännetty ranskaksi ja ranskalaiset nuoret kuuntelevat pääosin vain ranskalaista musiikkia. Suurin osa kavereistani on matkustellut vaan Ranskassa ja osa on käynyt vain koulun kanssa Espanjassa tai Saksassa. Täällä näillä Ranskalaisilla ei myöskään ole usein kovaa hinkua päästä näkemään maailmaa.


5. Vaatteet

Ranskalaiset nuoret pukeutuvat kaikki miten itse haluavat. Täällä ei ole tiettyjä trendejä joita kaikki noudattavat, vaan kaikilla on oma tyylinsä. Koulussa käytetään kuitenkin housuina vain farkkuja eikä koskaan esimerkiksi verkkareita.


6. Vaikea tutustua

Ranskalaisille on helppo puhua small talkia, mutta heihin on todella vaikea oikeasti tutustua. He ovat usein tyytyväisiä omaan porukkaansa eivätkä ylipäätänsä halua minkään muuttuvan.
Usein ranskalaiset ovat myös aika suorasanaisia, joka voi usein luoda aika negatiivista kuvaa heistä.


7. Ajaminen

Kuten Suomessa, Ranskassa ajokortin voi hankkia 18-vuotiaana. Ranskassa ajaminen on kuitenkin sallittu 16-vuotiaana, mikäli autossa on joku ajokortin omistava. 16-vuotias ei siis tarvitse mitään erityislupaa, vaan kuka tahansa voi ajaa.


A bientôt!

Inka

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mise à jour de la vie

Vacances d'automne

Apres trois mois