Étudiant en France

Hei!

Tässä postauksessa aattelin kirjotella pelkästään koulusta ja millasta ranskalaisen lukiolaisen elämä ylipäätänsä on.



Oon siis ite Lycée La Providence-nimisessä koulussa, joka on yksityiskoulu. En tiedä miten paljon eroa yksityiskouluilla Ranskassa on eroa julkisiin kouluihin. Tää kyseinen koulu on siis katolinen koulu, mutta se ei oikein näy koulussa. Koulussa ei edes tarvii/voi opiskella uskontoa.

Kuten oon jo maininnut, koulupäivät siis alkavat ja loppuvat aina samaan aikaan (8.30-16.30). Tuntien lukumäärät kuitenkin vaihtelevat oppilaasta riippuen. Itselläni hypäreitä kertyy viikon aikana 7-8, koska en lue täällä englannin lisäksi mitään kieliä. Syy siihen miks mun hypärien määrä vaihtelee viikottain on se että täällä lukkari on sama joka toinen viikko. Suurin osa tunneista pysyy samoina viikosta toiseen, mutta noin 6-7 tuntia vaihtelee viikottain.

Hypäreillä käyn mm. koulun lähellä sijaitsevalla salilla tai kahvilla kavereiden kanssa.






Kouluun siis tosiaan mennään koulubussilla (matkaa koululle n. 15km), joka lähtee tän meidän kylän keskustasta joka aamu 7.50. Koulubussin huono puoli on se, että bussi kulkee vain kerran päivässä koululle ja vain kerran päivässä takaisin. Vaikka koulu siis alkaisi vasta 10.00, täytyy bussilla lähteä 7.50. Sama pätee koulun loppuessa aikasemmin.


Tunnit täällä kestää 50-60 min. Joka toisen tunnin välissä on vartin tauko ja 11.30-12.30 on ruokailu. Kouluruuasta pitää täällä maksaa erikseen, mutta hinta ei ole kovin paha.
Kouluruokaan kuuluu jugurtti/jälkiruoka, hedelmä, salaatti ja lämmin ateria. Lämmin ateria on useimmiten aika hyvin verrattavissa suomalaiseen kouluruokaan.


Kerran viikossa saa myös käydä koulun cafeteriassa, jossa on tarjolla pikaruokaa ja muuta ravitsevaa :).


Käyn täällä koulua mua vuotta nuorempien kanssa. Käydään siis läpi aikalailla samoja asioita kuin lukion 1. vuonna. Täällä lähes kaikki panostaa aika paljon kouluun, mutta luulen että se vaan johtuu siitä että kyseessä on yksityiskoulu.

Melkeen kaikki opettajat koulussa on aika tiukkoja. Tunneilla on tapana, että opettaja vaan puhuu ja oppilaat kirjoittavat. Oppilaiden ei siis odoteta osallistuvan läheskään niin paljon tunneilla kuin Suomessa. Koulussa on myös muutamia sääntöjä joista ollaan tiukkoja. Esimerkiks puhelimien käyttö koulun sisällä on kielletty kokonaan. Se on tuottanu vähän ongelmia, kun jokainen sana pitää sit plarata sanakirjasta. 

Täällä koulussa on yhteensä siis 5 vaihtaria, joista 1 on mun kanssa samalla luokalla. Muut vaihtarit tekee koulunkäynnistä vähän helpompaa, kun on muita jotka on ihan yhtä hukassa. Suurin osa opettajista ei oo oikeen ymmärtänyt mikä vaihtari on niin meiltä odotetaan ihan samaa kuin ranskalaisilta oppilailta.

Täällä ei käytetä tietokoneita lähes koskaan, vaan kaikki pitää kirjottaa käsin. Täällä ei myöskään käytetä vihkoja, vaan muistiinpanot tehään aina erillisille papereille. 

a bientôt!

Inka





Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mise à jour de la vie

Vacances d'automne

Apres trois mois